Längst ner bland knallborden, så nära vattnet man kan komma, står Solan och Folke Mattsson från Hallstavik och säljer sina egentillverkade hantverk, det är allt i från grytlappar till fågelhus.
- Utsikten får man inte klaga på, även att det är lite annorlunda i år med det nya torget, det blir nog bra det också när man har vant sig, säger Solan och tillägger att de kommit till marknaden de senaste 14 åren.

Årets höstmarknad bjöd på många klassiker, såsom kokosbollar, köksutrustningsförsäljare med sina alla tillbehör, heliumballonger, plastpåsar, sockar, korgar, korvar och så brända mandlar. Magnus Kolterjahn från Almunge har besökt marknaden de senaste tio åren med sin tillverkning av brända mandlar:
- Den brukar vara ett bra ställe att åka till, i år står jag på en ny plats så vi får se hur det går i år, sa han och rörde om i den stora grytan och det luktade just så där sött och gott.

Det klassiska tivolit fanns också på plats. Vilket var anledningen till att pappa David Tillberg från Östhammar tagit med sig sina tre barn. Och så även för Lars Ångman med sonen Valter, 2,5 år som fick frigöra lite energi inne i hoppborgen.

Men att bara hålla handen med pappa och ägna sig åt en annan klassiker; äta rem, fungerade minst lika bra för syskonen Oliver och Chloe Mattsson, tre och fyra år från Österbybruk.
- Det är kul att bara komma ut, vi har bara köpt några remmar, sa pappa Patrik Mattsson och kollade in ”viktväktarkorven”.

Någonting som var mer utstickande från den klassiska marknaden var att Östhammars kommun samtidigt arrangerade elbilsmässa. På plats fanns Casbar Andersson som visade eldrivna självbalanserade fordon i olika storlekar. 

En av dem som ställde sig på den segway-liknande plattan var Leif Eriksson, 65 år från Ed, men som också tvärt hoppade av:
- Det var ingenting för mig, det kändes instabilt och osäkert, jag får hålla mig till mina mopeder och cyklar, sa han.

Lars E Magnusson testade emellertid den lilla el-cykeln med styret längs sidorna med glädje:
-Om man bara gasar på lite går det lättare. Jag är elbilsägare sedan länge då jag tröttnade på att tanka min gamla Mercedes, då byggde jag om den till en elbil och tar mig nu från Stockholm till sommarstugan på Söderön för 20kronor!